Rekommendationer för internethastighet & bredbandskonsumtion

Viaplay är en streamingtjänst som kräver en internetanslutning för att kunna användas. På mobiler och surfplattor finns det dock möjlighet att ladda ned serier och filmer, som senare kan tittas på utan någon internetuppkoppling.  Se mer här

Vi rekommenderar att du har en stabil internetuppkoppling med minst 10Mbit/s som hastighet. Notera att UHD-sändningar för livesport kräver en snabbare anslutning. Se mer här.

Går hastigheten ned stundvis så justeras även kvaliteten, detta för att undvika att strömmen buffrar. För att undvika detta så gäller det att man har en kontinuerlig nedladdningshastighet som motsvarar rekommendationerna ovan.

Hur du testar din internetanslutnings hastighet

Du kan testa din internetanslutning på till exempel denna sidan: http://www.bredbandskollen.se/

Gå in på sidan och tryck på starta mätningen. Vi rekommenderar att du testar anslutningen på samma enhet som du använder Viaplay på. Om du till exempel använder en Smart TV för att titta på Viaplay kan du göra testet i din Smart TVs webbläsare. Om detta inte är möjligt så är det bra att säkerställa att både enheten som du tittar på Viaplay genom och enheten som du gör testet på är anslutna till samma nätverk.

Förbättra din internetanslutning
  1. Starta om din router. Vänta 30 sekunder efter att du stängt av din router innan du sätter igång den igen.
  2. För andra enheter än mobiler och surfplattor: anslut din enhet till internet med hjälp av en nätverkssladd istället för att använda en trådlös anslutning (Wifi).
  3. Kontakta din internetleverantör för flera råd om stegen ovan inte hjälper.

Hur din internetanslutning påverkar kvaliteten av din stream

Om din internetanslutning inte är stabil kan du uppleva att kvaliteten varierar. På Viaplay använder vi en teknologi som kallas Adaptive streaming, vilket innebär att din internetanslutning styr vilken kvalitet som används. Detta innebär att en snabb och stabil internetanslutning automatiskt använder Högsta streamkvaliteten medan en lägre internethastighet istället använder Låg eller Mellan.

Bredbandskonsumtionen hos Viaplay varierar beroende på vilken bildkvalitet som spelas upp. Om du upplever buffring i uppspelningen, eller om du vill spara surf, kan du manuellt justera bildkvaliteten i Viaplay-appen på din mobil eller surfplatta. Du kan läsa mer om hur streaming fungerar på Viaplay här

Bredbandskonsumtion

Bredbandskonsumtionen varierar beroende på vilken bildkvalitet som streamas.

• När du streamar i Högsta kvalitet (HD) konsumeras upp till 2.5GB/h
  • När du streamar i Hög kvalitet konsumeras upp till 1.8GB/h
  • När du streamar i Mellan kvalitet konsumeras upp till 500 MB/h
  • När du spelar upp material i den lägsta kvaliteten, Låg, konsumeras upp till 150MB/h
Ställ in kvalitet på datoren

Starta den önskade strömmen och klicka sedan på de fyra punkterna längst ner i det högra hörnet. Välj den kvalitet som önskas enligt exemplet på bilden.

Ställ in kvaliteten på mobil eller surfplatta

Öppna Viaplay-appen på din mobil eller surfplatta. Har du ingen app kan du ladda ner den i App Store eller Google Play Store.

Öppna inställningar i din profil eller meny-fliken. Där hittar du video-inställningar och kan välja streamingkvaliteten i förhand. Lägre kvalitet använder mindre data. Lär mer här.

Observera att kvaliteten enbart kan justeras på datorer och mobila enheter.