Kvitto från Viaplay – Spam/Fraud

Har du fått ett mail från en avsändare döpt till noreply-kvitto@viaplay.se eller noreply-Kvitto-A005@viaplay.se med en kvittens på ett köp av ett Viaplay-paket för 90 kr så är det ingenting vi har skickat ut från vår organisation. Vi vill uppmärksamma dig om att mailet är ett spam/fraud – fyll alltså inte i några som helst uppgifter på sidan de hänvisar till. Om du redan hunnit registrera dina uppgifter så rekommenderar vi att du med en gång spärrar ditt kort samt gör en polisanmälan på det inträffade.

Utskicket är inte baserat på Viaplays kunduppgifter och merparten av de som fått mailet har inte ett registrerat konto hos Viaplay.

Vi har startat en utredning för att gå till botten med detta och uppdaterar artikeln om vi får in nya uppgifter!

Våra egna tips om hur du upptäcker att ett mail eller webbsida är falsk:

·       Seriösa bolag och myndigheter begär aldrig ut känslig information via e-post. Om du är osäker, kontakta företaget du mottagit mailet ifrån.

·       Kontrollera länkarna i mailet så du hamnar på förväntad webbsida, när du landat på webbsidan så kontrollera URLen – den påminner oftast om företaget som mailet uppges komma från men innehåller vanligtvis stavfel eller ovanligt många tecken.

·       Innehåller mailet information om återbetalningar och uppmaningar om att du ska uppge kortuppgifter så bör du direkt kontakta företaget. Uppge aldrig dina kortuppgifter via e-post, genom länkar på mail, eller annat liknande.

·       Om mailet innehåller stav- och grammatikfel – så som liten bokstav i början av en mening, så bör du undersöka saken närmare innan du lämnar några uppgifter.

·       Öppna inte e-post och bifogade filer som du inte förväntat dig att få, eftersom det kan ”smitta” datorn med virus och banktrojaner, som i värsta fall kan leda till att ditt konto töms av bedragare.

·       Lämna aldrig ut koder via Facebook eller andra sociala medier.

·       Svara aldrig på skräpmail, phishing, nigeriabrev, falska vinstvarningar, falska virusvarningar eller liknande.ökord: phishing, bedrägeri, fraud, spam

Var den här artikeln till hjälp?
505